Pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii 6488 H
Dĺžka štúdia: 3 roky
Doklad o vzdelaní: výučný list
Pracovné uplatnenie absolventa: v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania. Príprava je zameraná predovšetkým na prácu kuchára a čašníka.
V rámci odborného výcviku žiaci získavajú praktické zručnosti na úsekoch prípravy pokrmov, obsluhy hostí. Veľký dôraz sa kladie na rozvoj osobnosti žiaka, komunikatívnosť, na vystupovanie v spoločnosti, na formovanie ich osobnostných a profesionálnych vlastností, postojov a hodnotovej orientácie.
Absolvent učebného odboru pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je kvalifikovaným pracovníkom schopným samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania, ako pracovník v stravovacích zariadeniach poskytujúcich rýchle formy stravovania (fastfood). Je schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov spoločného stravovania.
Má možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu a dosiahnuť úroveň vzdelania úplné stredné odborné vzdelanie.