Cukrár kuchár 2977H
Cukrár kuchár
Dievčatá a chlapci sa v tomto odbore pripravujú štyri roky.
Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúrne správanie a estetické cítenie..
Do učebného odboru môžu byť prijatí absolventi ZŠ bez porúch pohybového ústrojenstva, dýchacích ciest a zažívacieho ústrojenstva. Záujemca by nemal trpieť alergickými alebo chronickými ochoreniami kože, psychickými poruchami, závratmi, záchvatovými stavmi a závažnými poruchami zraku.
Výučba pozostáva zo všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov. V rámci všeobecnovzdelávacích predmetov žiaci získavajú vedomosti zo slovenského jazyka, cudzieho jazyka, matematiky a občianskej náuky.
Odborná časť je rozsiahlejšia. Okrem výpočtovej techniky, ktorá je dnes súčasťou takmer všetkých učebných osnov, si žiaci osvojujú vedomosti z predmetov ako napríklad cukrárska a kuchárska technológia, potraviny a výživa, tovaroznalectvo, stolovanie, chémia, ekonomika, odborné kreslenie, suroviny a odborný výcvik.
Odborný výcvik vykonávajú pod dohľadom majstrov odbornej výchovy v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevládajú nové trendy strojovej výroby a v školskej cukrárni.
Absolvent tohto odboru by mal poznať zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných i pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, spojené so samostatnou prípravou pokrmov, ako aj teplých nápojov. Mal by ovládať techniku expedície, estetickú úpravu jedál na tanieroch a striebre.
Medzi ďalšie zručnosti, ktoré by mal žiak získať patrí príprava jednotlivých cukrárskych ciest a hmôt, modelovanie všetkých druhov ozdôb, práca na finálnych výrobkoch spojená s plnením a dekorovaním, príprava reštauračných múčnikov, špeciálnych cukrárskych výrobkov, mrazených krémov a výroba zmrzliny. Absolvent by mal ďalej poznať príslušné normy platné pri výrobe a kontrole finálnych výrobkov a mal by získať schopnosť posúdiť kvalitu polotovarov a konečných výrobkov. Okrem týchto zručností by mal absolvent vedieť obsluhovať jednotlivé výrobné zriadenia a vykonávať ich bežnú údržbu.
Po úspešnom absolvovaní záverečnej odbornej skúšky žiak získa výučný list ako doklad svojho stredného odborného vzdelania na dve profesie. Ak má záujem, môže ďalej pokračovať v nadstavbovom štúdiu, kde má možnosť získať na základe maturitnej skúšky úplné stredné odborné vzdelanie a uchádzať sa tak o štúdium na vysokej škole.
Pracovné uplatnenie nájdu žiaci vyučení v tomto odbore v reštauračných a hotelových zariadeniach, vo výrobných strediskách pripravujúcich jedlá, kde sa uplatnia v pracovných pozíciách ako kuchár, šéfkuchár, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti spoločného stravovania, ako cukrári v reštauráciách a hoteloch, prípadne iných cukrárskych prevádzkach a zariadeniach.
Dokumenty na stiahnutie
- 2977_H_00_cukrar_kuchar.pdf | PDF (13,11 MB)