Hotelová akadémia 6323 K

hotelova akademiaDĺžka štúdia je päť rokov a je vhodné pre dievčatá a chlapcov, ktorí úspešne absolvovali základnú školu.

Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.

Požiadavky na absolventa tohto odboru sú rozsiahle.

Zo všeobecného vzdelania by mal získať širokú slovnú zásobu, mal by mať dobrú vyjadrovaciu schopnosť v ústnom i písomnom styku v jazyku materinskom a vo dvoch cudzích jazykoch. Nevyhnutnou súčasťou je znalosť svetových dejín i dejín Slovenska, ovládanie základov stredoškolskej matematiky, fyziky, chémie, informatiky, výpočtovej techniky a ekológie.

hotelova akademiaV rámci odborných predmetov by si mal osvojiť základy cestovného ruchu, ekonomiky, marketingu, administratívy a korešpondencie, účtovníctva, manažmentu a právnych noriem. Nemenej dôležité je, aby si žiak osvojil technologické postupy pri príprave pokrmov, zásady použitia modernej gastronomickej techniky, mal by vedieť zostaviť jedálny lístok, ovládať zásady stolovania, jednoduchej a zložitej obsluhy pri bežnom stolovaní i pri slávnostných gastronomických príležitostiach.

hotelova akademiaŠtúdium pozostáva z dvoch častí:

1. Po absolvovaní troch ročníkov a 1 500 hodín praxe zameranej na získanie zručností v príslušnom odbore, môže žiak vykonať odbornú skúšku a získať výučný list v odbore kuchár-čašník.

2. Po ukončení päťročného štúdia a vykonaní maturitnej skúšky získa žiak úplné stredné odborné vzdelanie a môže pokračovať v štúdiu na vysokých školách za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl s maturitou. Medzi odporúčané vysoké školy patria školy zamerané na cestovný ruch a spoločné stravovanie.

Absolvent:

  • ovláda ekonomické, organizačné a právne formy a legislatívne podmienky podnikania v hotelierstve, spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu,
  • pozná zásady prípravy podnikateľského plánu,
  • ovláda základy účtovníctva a daňovníctva,
  • ovláda základy manažmentu a personalistiky,
  • pozná metódy marketingu a public relations,
  • pozná základné právne normy a legislatívu v oblasti ekonomiky, obchodných vzťahov a zmlúv,
  • vie komunikovať s klientmi v rôznych oblastiach činnosti výkonu práce v dvoch cudzích jazykoch,
  • ovláda zásady správneho stolovania,
  • pozná princípy a technologické postupy prípravy pokrmov a nápojov,
  • ovláda zásady organizovania animačných aktivít a poskytovania kongresových služieb,
  • má základy z geografie a cestovného ruchu;
  • má vedomosti z medzinárodnej gastronómie a pod.,
  • okrem odborných vedomostí a zručností má absolvent vedomosti zo všeobecnovzdelávacích predmetov, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu úplného stredného odborného vzdelania.

hotelova akademiaAk sa absolvent rozhodne nepokračovať v štúdiu na vysokej škole, pracovné uplatnenie môže nájsť ako manažér strednej úrovne v stravovacom a ubytovacom zariadení, samostatný podnikateľ v hotelových a reštauračných službách, riadiaci zamestnanec v uzavretých formách spoločného stravovania, manažér podporných služieb v hotelovom zariadení a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu.


Dokumenty na stiahnutie

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2029 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28