Hotelová akadémia 6323 K
Dĺžka štúdia je päť rokov a je vhodné pre dievčatá a chlapcov, ktorí úspešne absolvovali základnú školu.
Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.
Požiadavky na absolventa tohto odboru sú rozsiahle.
Zo všeobecného vzdelania by mal získať širokú slovnú zásobu, mal by mať dobrú vyjadrovaciu schopnosť v ústnom i písomnom styku v jazyku materinskom a vo dvoch cudzích jazykoch. Nevyhnutnou súčasťou je znalosť svetových dejín i dejín Slovenska, ovládanie základov stredoškolskej matematiky, fyziky, chémie, informatiky, výpočtovej techniky a ekológie.
V rámci odborných predmetov by si mal osvojiť základy cestovného ruchu, ekonomiky, marketingu, administratívy a korešpondencie, účtovníctva, manažmentu a právnych noriem. Nemenej dôležité je, aby si žiak osvojil technologické postupy pri príprave pokrmov, zásady použitia modernej gastronomickej techniky, mal by vedieť zostaviť jedálny lístok, ovládať zásady stolovania, jednoduchej a zložitej obsluhy pri bežnom stolovaní i pri slávnostných gastronomických príležitostiach.
Štúdium pozostáva z dvoch častí:
1. Po absolvovaní troch ročníkov a 1 500 hodín praxe zameranej na získanie zručností v príslušnom odbore, môže žiak vykonať odbornú skúšku a získať výučný list v odbore kuchár-čašník.
2. Po ukončení päťročného štúdia a vykonaní maturitnej skúšky získa žiak úplné stredné odborné vzdelanie a môže pokračovať v štúdiu na vysokých školách za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl s maturitou. Medzi odporúčané vysoké školy patria školy zamerané na cestovný ruch a spoločné stravovanie.
Absolvent:
- ovláda ekonomické, organizačné a právne formy a legislatívne podmienky podnikania v hotelierstve, spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu,
- pozná zásady prípravy podnikateľského plánu,
- ovláda základy účtovníctva a daňovníctva,
- ovláda základy manažmentu a personalistiky,
- pozná metódy marketingu a public relations,
- pozná základné právne normy a legislatívu v oblasti ekonomiky, obchodných vzťahov a zmlúv,
- vie komunikovať s klientmi v rôznych oblastiach činnosti výkonu práce v dvoch cudzích jazykoch,
- ovláda zásady správneho stolovania,
- pozná princípy a technologické postupy prípravy pokrmov a nápojov,
- ovláda zásady organizovania animačných aktivít a poskytovania kongresových služieb,
- má základy z geografie a cestovného ruchu;
- má vedomosti z medzinárodnej gastronómie a pod.,
- okrem odborných vedomostí a zručností má absolvent vedomosti zo všeobecnovzdelávacích predmetov, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu úplného stredného odborného vzdelania.
Ak sa absolvent rozhodne nepokračovať v štúdiu na vysokej škole, pracovné uplatnenie môže nájsť ako manažér strednej úrovne v stravovacom a ubytovacom zariadení, samostatný podnikateľ v hotelových a reštauračných službách, riadiaci zamestnanec v uzavretých formách spoločného stravovania, manažér podporných služieb v hotelovom zariadení a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu.
Dokumenty na stiahnutie
- ŠkVP 6323K hotelová akadémia od 01092013 | PDF (24,66 MB)
- Skvp 6323 k hotelova akademia 2022 | PDF (22,02 MB)
- ŠKVP_6323 K hotelová akadémia_od01092022.pdf | PDF (404,26 KB)