Čašník, servírka 6444 K
Dievčatá a chlapci sa v tomto odbore pripravujú štyri roky.
Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť žiaka, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.
Súčasťou prípravy sú nielen odborné, ale i všeobecnovzdelávacie predmety ako napríklad: maturitný predmet slovenský jazyk, cudzí jazyk, ale i matematika, dejepis, občianska náuka, spoločenská komunikácia a iné.
Z odborných predmetov musia na požadovanej úrovni zvládnuť ekonomiku, jednoduché a podvojné účtovníctvo, musia ovládať základné princípy marketingu a aktívne vedieť používať výpočtovú techniku. Cieľom výuky je aj obohatiť žiakov o vedomosti z daňovníctva, poisťovníctva, ale i právnej náuky.
Čašník pracuje s hosťom, a preto musí zvládnuť všetky nároky s tým spojené, t.j. musí vedieť poskytnúť odbornú radu, vedieť kultivovane pôsobiť na hosťa, pomôcť mu pri výbere jedla a vytvoriť mu príjemnú atmosféru. Súčasťou jeho znalostí je jednoduché i zložité prijímanie objednávok, ovládanie zložitej a francúzskej obsluhy, dokončovanie jedál pred zrakom hosťa, miešanie nápojov, miešanie šalátov, prestieranie slávnostných tabúľ, zostavovanie jedálnych a nápojových lístkov, zostavovanie menu a samozrejme práca s elektronickou registračnou pokladnicou.
Neodmysliteľnou súčasťou výuky je predmet odborný výcvik, ktorý sa realizuje v našich prevádzkach pod dohľadom kvalifikovaných majstrov odbornej výchovy.
Absolvent:
- má základné ekonomické a právne vedomosti nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania,
- má poznatky o potravinách, nápojoch a technológii ich výroby, prezentácii a predaji,
- má poznatky o organizácii práce vo výrobnom, odbytovom a ubytovacom stredisku,
- ovláda rôzne techniky obsluhy a s tým súvisiace práce,
- vie prijímať objednávky, registrovať objednávky, vie podávať informácie o jedlách a nápojoch,
- vie pracovať s registračnou pokladnicou, inkasovať, robiť vyúčtovanie, pracovať s výpočtovou technikou,
- vie zostavovať jedálne a nápojové lístky v súlade s gastronomickými pravidlami,
- vie pripraviť základné druhy miešaných nápojov,
- vie obsluhovať pri osobitných druhoch slávnostného stolovania,
- vie dokončovať pokrmy pred zrakom hosťa,
- vie organizovať prácu kolektívu,
- okrem odborných vedomostí a zručností má absolvent vedomosti zo všeobecnovzdelávacích predmetov, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu úplného stredného odborného vzdelania.
Po úspešnom absolvovaní tohoto odboru žiak na základe maturitnej skúšky získa maturitné vysvedčenie a výučný list. Pokiaľ má záujem, tiež môže pokračovať v pomaturitnom alebo vysokoškolskom štúdiu tak ako aj absolventi iných stredných škôl s maturitou.
Pracovné uplatnenie absolventa: absolventi sú pripravení na výkon povolania čašník, servírka, ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania a v samostatnom podnikaní.