Informácie ohľadom návratu žiakov do škôl od 25.1.2021

                    Informácie ohľadom návratu žiakov do škôl od 25.1.2021

Pri zabezpečovaní prezenčného vzdelávania v školách a podľa pravidiel COVID AUTOMATU vydaného Ministerstvom zdravotníctva SR s ohľadom na epidemiologickú situáciu COVID-19 na území Slovenskej republiky vydalo MŠ SR Manuál „Návrat do škôl 2021“.

Platnosť a účinnosť COVID AUTOMATU vydaného Ministerstvom zdravotníctva SR sa očakáva od 25. 1. 2021 (po zrušení aktuálneho zákazu vychádzania, ktorý platí do 24. 1. 2021). Podľa COVID AUTOMATU sa od 25. 1. 2021 majú uplatňovať tieto formy vzdelávania:

  •  v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v II. stupni ostražitosti, potom sa žiaci základných a stredných škôl v okrese vyučujú prezenčne bez obmedzení;
  •  v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v I. stupni varovania, potom sa žiaci v základnej škole v okrese vyučujú prezenčne bez obmedzení a žiaci strednej školy sa vyučujú dištančnou formou do absolvovania testovania vrátane končiacich ročníkov;
  •  v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v II. alebo III. stupni varovania, potom sa žiaci v základnej škole vyučujú prezenčne na prvom stupni bez obmedzení a žiaci v základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, vrátane špeciálnej základnej a strednej školy bez obmedzení. Ďalej v základných školách a stredných školách sa vyučuje prezenčne bez obmedzení v malých skupinách (najviac päť žiakov) pre žiakov, ktorí sa nevedia učiť dištančne + jeden učiteľ, ak podmienky neumožňujú žiakom prístup k dištančnému vzdelávaniu. Ostatní žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl sa vyučujú dištančnou formou do absolvovania testovania vrátane končiacich ročníkov;
  •  v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v IV. stupni varovania, potom sa v základnej škole vyučujú prezenčne len žiaci zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry“. Sú zatvorené aj materské školy, okrem tých, ktoré sa starajú o deti zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry,“ ostatné školy zotrvávajú v dištančnej forme vzdelávania.

Pri prezenčnej forme výučby v škole a prevádzke školského zariadenia sa striktne dodržiava aktualizovaný „Covid školský semafor“.

Pravidelné testovanie je odporúčané pre všetkých zamestnancov škôl a školských zariadení. Škola alebo školské zariadenie môže vykonávať pravidelné testovanie svojich zamestnancov.

Prvé testovanie

  • od 22. 1. 2021 do 24. 1. 2021 plánovaný termín testovania,
  •  24. 1. 2021 riaditeľ školy školského zariadenia vyhodnotí výsledky testovania, informuje Radu školy, a spoločne so zriaďovateľom sa rozhodne o forme vyučovania (prezenčná, dištančná, kombinovaná forma vzdelávania)
  •  25. 1. 2021 sa plánuje začiatok školského vyučovania vo forme vyučovania, akú je schopný zabezpečiť riaditeľ školy v spolupráci so zriaďovateľom školy

Následné testovanie

Následné testovanie a jeho pravidelnosť vykonávania v školách a školských zariadeniach (po prvom odporúčanom testovaní v termíne od 22. 1. 2021 do 24. 1. 2021) bude závisieť od rozhodnutí vlády SR vo svojom uznesení, rozhodnutia Ústredného krízového štábu, rozhodnutia Pandemickej komisie vlády SR, rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR a podľa pravidiel COVID AUTOMATU.

Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie je pravdepodobné, že testovanie sa bude opakovať v rôznych intervaloch (v jednotlivých okresoch) podľa pravidiel COVID AUTOMATU Ministerstva zdravotníctva SR (napr. raz za 21 dní, raz za 14 dní, raz za 7 dní alebo bez nutnosti testovania).

 Po realizácii testovania žiakov:

Určenie formy vzdelávania prebieha podľa podielu žiakov s možnosťou účasti na prezenčnom vzdelávaní. Je v kompetencii riaditeľa školy určiť formu vzdelávania.

Riaditeľ školy určí formu vzdelávania optimálne týždeň vopred na základe skutočného stavu za predchádzajúce dni a očakávaného stavu podľa informácií od zákonných zástupcov žiakov. Aj v prípade zmeny podielu žiakov, zúčastňujúcich sa prezenčného vzdelávania v škole v priebehu týždňa, sa postupuje podľa vopred nastaveného rozvrhu.

 

Podiel žiakov s možnosťou účasti na prezenčnom vzdelávaní

 

Odporúčaná forma vzdelávania

60 - 100 %

 

 

Prezenčné vzdelávanie v kmeňových triedach a individuálne konzultácie pre žiakov na dištančnom vzdelávaní

 

30 – 60 %

 

Kombinovaná výučba: - prezenčná výučba podľa upraveného rozvrhu v rozsahu 3 - 4 vyučovacie hodiny denne; - dištančné vzdelávanie v rozsahu 1 – 2 vyučovacie hodiny denne.

 

Pod 30%

 

Dištančné vzdelávanie s možnosťou individuálnych konzultácií prezenčnou formou.

 

 

                  


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31