Expogast Luxembursko 2018
V dňoch 24. - 28. novembra 2018 sa konal v hlavnom meste Luxemburského veľkovojvodstva medzinárodný veľtrh potravinárstva a gastronómie EXPOGAST Luxemburg 2018. Súčasťou sprievodného programu EXPOGAST-u bol svetový kulinársky pohár „EXPOGAST Culinary World Cup“, ktorý je oficiálne považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej súťaži „IKA Erfurt“ je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete.
Svetového pohára sa zúčastnilo viac ako 3000 kuchárov a cukrárov v rôznych kategóriách z toho 30 národných seniorských tímov, 15 juniorských národných tímov, 15 tímov v komunitnom stravovaní, ktoré súťažili v príprave svojich trojchodových menu. Počas piatich dní tak bolo podaných 5 200 kompletných trojchodových menu.
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov sa na tejto súťaži zúčastnil už po siedmykrát a našu školu v nej reprezentovala aj majsterka odborného výcviku Mgr. Jozefína Zaukolcová. Po prvýkrát súťažil aj Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov, ktorého členkou bola aj naša študentka Alenka Pažitná. Na Slovensko sa tímy vrátili s novými skúsenosťami, informáciami a poznatkami v oblasti modernej gastronómie a bronzovými medailami za teplú kuchyňu, bronzové ocenenie seniori za studenú kuchyňu - kulinárske umenie, juniori - moderný bufet.
Slovenský národný tím na Svetovom kulinárskom pohári pracoval v zložení:
Braňo Križan – kapitán tímu – šéfkuchár luxusnej reštaurácie GLOBO Bratislava
Marek Ort, šéfkuchár Bratislava
Mgr. Marek Gajdoš, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov
Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE Košice
Mgr. Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Púchov – odbor cukrár
Mgr. František Krankota, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov
Michal Baniar, šéfcukrár Púchov
Ivan Vozár – manažér tímu
Slovenský juniorský národný tím pracoval v zložení:
Daniel Melicherik – kapitán tímu – šéfkuchár Bratislava,
Marek Baksa, kuchár reštaurácie GLOBO Bratislava,
Matej Granec – GastroRex Bratislava
Erika Rajtuková, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota
Patrik Stupňan, kuchár Bratislava,
Alena Pažitná, SOŠ obchodu a služieb Púchov,
Michal Mičo, Hotelová akadémia Žilina,
Kristína Bačíková, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen,
Filip Krupár, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom,
Mgr. Jozef Baránek – manažér tímu
Mgr. Jozefína Zaukolcová