Expogast Luxembursko 2018

V dňoch 24. - 28. novembra 2018 sa konal v hlavnom meste Luxemburského veľkovojvodstva  medzinárodný  veľtrh potravinárstva a gastronómie EXPOGAST Luxemburg 2018.  Súčasťou sprievodného programu  EXPOGAST-u bol svetový kulinársky pohár  „EXPOGAST Culinary World Cup“, ktorý je oficiálne považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej  súťaži „IKA Erfurt“ je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete.

Svetového pohára sa zúčastnilo viac ako 3000 kuchárov a cukrárov v rôznych kategóriách  z toho 30 národných seniorských tímov, 15 juniorských národných tímov, 15 tímov v komunitnom stravovaní, ktoré súťažili v príprave svojich trojchodových menu. Počas piatich dní tak bolo podaných 5 200 kompletných trojchodových menu.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov  sa na tejto súťaži zúčastnil už po siedmykrát a našu školu v nej reprezentovala aj majsterka odborného výcviku Mgr. Jozefína Zaukolcová. Po prvýkrát súťažil  aj  Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov, ktorého členkou bola aj naša študentka Alenka Pažitná.   Na Slovensko sa tímy vrátili  s novými skúsenosťami, informáciami a  poznatkami v oblasti modernej gastronómie a bronzovými medailami za teplú kuchyňu, bronzové ocenenie seniori za studenú kuchyňu - kulinárske umenie, juniori - moderný bufet.

Slovenský národný tím na Svetovom kulinárskom  pohári  pracoval v zložení:

Braňo Križan – kapitán tímu – šéfkuchár luxusnej reštaurácie GLOBO Bratislava

Marek Ort,  šéfkuchár  Bratislava

Mgr. Marek Gajdoš, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov

Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE Košice

Mgr. Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu  a služieb Púchov – odbor cukrár

Mgr. František Krankota,  majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov

Michal Baniar, šéfcukrár Púchov

Ivan Vozár – manažér tímu

Slovenský juniorský národný tím  pracoval v zložení:

Daniel Melicherik – kapitán tímu – šéfkuchár Bratislava,

Marek Baksa, kuchár reštaurácie GLOBO Bratislava, 

Matej Granec –  GastroRex Bratislava

Erika Rajtuková, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota   

Patrik Stupňan, kuchár Bratislava,   

Alena Pažitná,  SOŠ obchodu a služieb Púchov,

Michal Mičo, Hotelová akadémia Žilina,  

Kristína Bačíková, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen,

Filip Krupár, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, 

Mgr. Jozef Baránek – manažér tímu

 

Mgr. Jozefína Zaukolcová 


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2028 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29