Európsky týždeň pre menej odpadov
Aj naša škola sa zapojila do kampane na zvyšovanie povedomia o predchádzaní vzniku odpadov rôznymi aktivitami počas Európskeho týždňa pre menej odpadov.
Európsky týždeň znižovania množstva odpadu (16.- 24.11.2024) je najväčšou kampaňou na zvyšovanie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Prebieha od roku 2009, kedy sa uskutočnil prvýkrát. Tento rok je témou potravinový odpad.
Pojmom potravinový odpad označujeme všetky potraviny vrátane nápojov a súvisiace nejedlé časti vzniknuté vo výrobe potravinárskych výrobkov, stravovacích službách a domácnostiach. Na Slovensku je to ročne až 900 000 ton potravín, čo je 0,44 kg na obyvateľa za 1 deň, a to je alarmujúce číslo. Treba hovoriť o danom probléme a žiaci realizujú rôzne aktivity zamerané na znižovanie odpadu z potravín.
Jednotlivci:
- Plánovať správne nákupy – píšme si zoznam a kupujme iba to, čo skutočne potrebujeme.
- Nenakupujme, keď sme hladní – vtedy ťažko odolávame lákavým vôňam.
- Kupujme nebalené potraviny (návšteva bezobalových obchodov).
- Skladujme potraviny správne.
- Sledujme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti.
- Využime zvyšky potravín.
- Buďme solidárni.
- Kompostujme potravinový odpad.
Žiaci zrealizovali niektoré aktivity, ako napríklad:
- Exkurzia do bezobalového obchodu v Púchove – EKO komôrka, Bublinka
- Vypracovali kvíz na danú tematiku
- Navrhli plagáty s danou tematikou
- Vypracovali fotodokumentáciu
- Na hodinách Technológie prípravy pokrmov sa snažili dodržiavať všetky spomenuté zásady, aby sa čo najmenej plytvalo potravinami
- Zaslali správu o danej aktivite na tyzden@priateliazeme.sk
Z výsledkov kvízu je zrejmé, že našim žiakom záleží na znižovaniu odpadov z potravín. Tejto aktivity sa zúčastnili žiaci II.AH.
Na podobných aktivitách sa budeme zúčastňovať aj v budúcnosti, pretože vidíme, že budúcnosť a prostredie okolo nás máme vo svojich rukách.
Vypracovala Ing. Alena Kadlecová