9. ročník súťaže Najkrajšia torta Slovenska 2018
9. ročník súťaže Najkrajšia torta Slovenska 2018
Dňa 11.10. 2018 prebehla v Divadle Púchov súťaž Najkrajšia torta Slovenska, ktorú organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Odborný garantom je Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, člen celosvetovej organizácie WACS.
Súťaž je v podstate už 10. ročníkom, pretože prvý ročník bol nultý ešte pod názvom „ Najkrajšia torta Považia“. O súťaž vtedy prejavili záujem súťažiaci z celého Slovenska, a tak sa súťaž premenovala na Najkrajšiu tortu Slovenska.
Častokrát sa organizátorov pýtajú, prečo najkrajšia torta, keď veľkú úlohu zohráva aj chuť. Hodnotí sa podľa kritérií WACSu, a tak je dôležitá aj chuť torty, doladenie jednotlivých surovín, správna technológia prípravy....A sme presvedčení, že každá slávnostná torta je dominantou slávnostnej udalosti, a mala by tak aj chutiť.
V 9. ročníku máme zastúpenie z Bardejova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Žiliny, Piešťan, Bošáce, Nového Mesta nad Váhom, Zvolena, Trenčína, Pruského, Púchova, Martina, Čadce, Popradu a Bolerázu.
Podmienky súťaže boli:
Súťažiaci mali pripraviť a priniesť tortu s hmotnosťou od 3 kg maximálne do 10 kg. Z toho istého materiálu pripravili aj 2 malé kusy zákuskov (rez, dezert do hmotnosti 50g / kus) pre hodnotenie chuti.
Príležitosť: ľubovoľná, fantázii sa medze nekladú.
Súťažné kategórie:
K/1 – senior
K/2 – junior – do 21 rokov
K/3 – zvláštna kategória – netradičné torty
K/4 – špeciálna kategória - torty drip, nahé, raw
Čo sa hodnotilo?
Originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, čistota - dodržiavanie hygienických zásad, prezentácia. Každý súťažný výrobok musí mať stručný písomný popis. Je zakázané používať nejedlé časti a polystyrénové podstavce. Drôtiky sa povoľujú, iba ak sú použité na modelovanie kvetinových aranžmánov a uložené na tortu tak, aby boli hygienicky vyhovujúce, nie zapichnuté do torty!!!
Torty boli hodnotené odbornou certifikovanou komisiou podľa smerníc celosvetovej organizácie WACS
BODY hodnotenia
Používa sa 100 bodový hodnotiaci systém:
MÓDNE TRENDY NÁPADY 0 – 20 bodov
CHUŤOVÉ DOLADENIE 0 - 30 bodov
HYGIENA, ČISTOTA PREVEDENIE, PREZENTÁCIA 0-10 bodov
KONEČNÝ VZHĽAD VÝROBKU 0 –40bodov
Hodnotiace pásma:
Bronz 70 – 79 bodov
Striebro 80 - 89 bodov
Zlato 90 – 99 bodov
Absolútne zlato 100 bodov
Dokumenty na stiahnutie
- Komisia najkrajsia torta 2018 | PDF (127,96 kB)
- Najkrajsia torta Slovenska 2018 vysledky | PDF (235,5 kB)
- Sponzori zoznam 2018 | PDF (129,14 kB)