9. ročník súťaže Najkrajšia torta Slovenska 2018

9. ročník súťaže Najkrajšia torta Slovenska 2018

Dňa 11.10. 2018 prebehla v Divadle Púchov súťaž Najkrajšia torta Slovenska, ktorú organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Odborný garantom je Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, člen celosvetovej organizácie WACS.

Súťaž je v podstate už 10. ročníkom, pretože prvý ročník bol  nultý ešte pod názvom „ Najkrajšia torta Považia“. O súťaž vtedy prejavili záujem súťažiaci z celého Slovenska, a tak sa súťaž premenovala na Najkrajšiu tortu Slovenska.

Častokrát sa organizátorov  pýtajú,  prečo najkrajšia torta, keď veľkú úlohu zohráva aj chuť. Hodnotí sa podľa kritérií WACSu, a tak je dôležitá aj chuť torty, doladenie jednotlivých surovín, správna technológia prípravy....A sme presvedčení, že každá slávnostná torta je dominantou slávnostnej udalosti, a mala by tak aj chutiť.  

V 9. ročníku máme zastúpenie z Bardejova, Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša, Žiliny, Piešťan, Bošáce, Nového Mesta nad Váhom, Zvolena, Trenčína, Pruského, Púchova, Martina, Čadce, Popradu a Bolerázu.

 Podmienky súťaže boli:

Súťažiaci mali pripraviť a priniesť tortu s hmotnosťou od 3 kg maximálne do 10 kg. Z toho istého materiálu pripravili aj 2 malé kusy zákuskov (rez, dezert do hmotnosti 50g / kus) pre hodnotenie chuti. 

Príležitosť: ľubovoľná, fantázii sa medze nekladú.

 Súťažné kategórie:

K/1 – senior

K/2 – junior – do 21 rokov

K/3 – zvláštna kategória – netradičné torty 

K/4 – špeciálna kategória - torty drip, nahé, raw

 

Čo sa hodnotilo?

Originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, čistota - dodržiavanie hygienických zásad, prezentácia. Každý súťažný výrobok musí mať stručný písomný popis. Je zakázané používať nejedlé časti a polystyrénové podstavce. Drôtiky sa povoľujú, iba ak sú použité na modelovanie kvetinových aranžmánov a uložené na tortu tak, aby boli hygienicky vyhovujúce, nie zapichnuté do torty!!!

Torty boli hodnotené odbornou certifikovanou komisiou podľa smerníc celosvetovej organizácie WACS

 

BODY hodnotenia

Používa sa 100 bodový hodnotiaci systém:

MÓDNE TRENDY NÁPADY                                                        0 – 20 bodov
CHUŤOVÉ DOLADENIE                                                            0 - 30 bodov

HYGIENA, ČISTOTA PREVEDENIE, PREZENTÁCIA                        0-10 bodov

KONEČNÝ VZHĽAD VÝROBKU                                                  0 –40bodov

Hodnotiace pásma:

Bronz                         70 – 79 bodov

Striebro                      80 - 89 bodov

Zlato                           90 – 99 bodov

Absolútne zlato          100 bodov

 


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31