4.ročník Trendy barový čašník
Viete, čo všetko musí ovládať čašník za barom? Je to veľmi namáhavá a tvrdá práca. Je nosičom, čističom, občas opravárom, upratovačkou, psychológom a hostiteľom v jednom. Väčšinou púšťa hudbu, reguluje jej hlasitosť, stišuje svetlá a vytvára tak celkovú náladu. Osoba, ktorá chce viesť bar, si toto všetko musí odpracovať ,odžiť a musí ho jeho práca baviť. Popri tom si toto povolanie vyžaduje aj trochu herectva a šoumenstva. Musí sa neustále vzdelávať, čítať, nadobudnuté vedomosti prenášať za barový pult a odovzdávať ich ďalej svojim spolupracovníkom. Mal by si vážiť ľudí, či už hostí alebo kolegov.
Tomuto všetkému sa musia mladí odborníci v gastronómii priúčať už od začiatku svojho štúdia. Na overenie získaných vedomosti majú možnosť v rôznych odborných súťažiach. Krúžok mladého barmana a baristu pri Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove dňa 3. mája 2018 zorganizoval súťaž „4. ročník Trendy barový čašník“. Tento rok pozvanie prijalo 22 súťažiacich zo siedmich škôl z celého Slovenska. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách. Kategória B bola určená pre žiakov, ktorí ešte nesúťažili a kategória A, pre skúsenejších mladých odborníkov. Súťažilo sa v disciplíne barista a barman. Za barom, v priestoroch cukrárne Akadémia súťažiaci pripravovali chutné espressa, cappuccina , caffe latte, macchiata a novinkou bola príprava pravej Írskej kávy.
Hostia si vychutnávali, nie len vynikajúcu kávu, ale aj príjemnú atmosféru.
Na kvalitu pripravovaných kávových nápojov dozeral a body pre súťažiacich prideľoval odborný garant lektor Školy baristu pán Stanislav Cibuľa.
Za krásneho slnečného počasia, na terase našej cukrárne barmani miešali chutné drinky. Najskôr prebieha súťaž v kategórii B v rýchlosti a odbornosti miešania určených drinkov. Dynamika, dravosť a hlavne precíznosť sa prejavila najmä u nádejných mladých barmaniek. V druhej časti barmanskej súťaže sa predstavili mladí odborníci z kategórie A. Ich súťažnou úlohou bolo vytvoriť fancy drink z pripravených mystery boxov. Tu sa naplno prejavila ich kreativita, herectvo a šoumenstvo. Namiešané drinky boli nápadité, zaujímavé. Chuť degustovala a body prideľovala odborná porota pod vedením lektora Školy barmana pána Martina Januru. Sčítaním dosiahnutých bodov v jednotlivých disciplínach sa súťažiaci umiestnili v pásmach bronzovom, striebornom a zlatom v každej kategórii, za ktoré získali medailu. Najlepší boli ocenení pohármi. Ceny prišla odovzdať a dekorovať súťažiacich vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu pri Trenčianskom samosprávnom kraji Ing. Eva Žernovičová. Vo svojom príhovore sa súťažiacim poďakovala za ich odvahu, povzbudila ich aj naďalej sa vzdelávať a odborne rozvíjať.
Súťaž „Trendy barový čašník“ je jedinečná súťaž pre mladých začínajúcich, ale aj skúsenejších barmanov a súčasne baristov na Slovensku. Jej výnimočnosť je v absolvovaní a hodnotení oboch disciplín. Každý súťažiaci si môže sledovať svoj odborný rast a zároveň porovnávať sa so svojimi rovesníkmi. Kto vyhral túto súťaž? To nie je až také podstatné, dôležité je to, že v nastupujúcej mladej generácii sa objavujú osobnosti, ktoré chcú pozdvihnúť služby v gastronómii na vyššiu úroveň.
Bc.Anna Ciesarová, organizátorka súťaže
Dokumenty na stiahnutie
- Vysledky.pdf | PDF (147,97 KB)